Coachingstraject Werken aan Veerkracht!

Het individuele HeartMath® Stress Reductie Programma voor veerkracht en persoonlijke effectiviteit

Inleiding

Wil jij een boost in je veerkracht? Zodat je beter bent voorbereid op, beter kunt omgaan met en sneller herstelt van lastige en uitdagende situaties? Lees dan verder!

Als professional krijg je per dag vele inkomende actietriggers te verwerken via persoonlijke boodschappen, e-mail, sms, briefpost, telefoon, apps etc. Maar dat is nog niet alles: planningen, begrotingen, vergadermarathons, beleidsnotities, acquireren, …. en nog veel meer.
Kortom: werken wordt steeds meer topsport. Dat is een fantastische uitdaging maar dan moet je wel uitgerust zijn met de juiste (top) conditie om deze uitdagingen effectief aan te blijven gaan.

In dit coaching traject van 3 x 2 uur leer je wat wereldwijd wordt gezien als een van de krachtigste methodes om stress te reguleren en je veerkracht te vergroten. Deze zogenaamde HeartMath® hartcoherentie technieken zijn gebaseerd op 20 jaar wetenschappelijk onderzoek en zijn volledig ‘evidence based’.

Ze worden succesvol toegepast in het bedrijfsleven, politie, defensie, zorg, in de topsport en vele andere gebieden. Gemiddeld wordt er zo’n 40% stressreductie bereikt en internationale case studies bij multinationals laten zien dat elke in HeartMath® geïnvesteerde euro zo’n 2,5 euro oplevert, een rendement van 250% (door lager ziekteverzuim, hogere productiviteit, lagere stress en hoger welbevinden).

Meten is weten

In deze coaching zie je zelf het bewijs van de werking van de technieken op laptops in de training met zogenaamde ‘biofeedback’ waarbij met de bijbehorende HeartMath® software en infraroodsensor het hartritme wordt gemeten dat bij stress chaotisch is en in de optimale prestatietoestand, in‘flow’, mooi harmonieus is ofwel ‘coherent’.
Op deze manier is het effect van de technieken om stress te reguleren voelbaar, zichtbaar en meetbaar. Meten is immers weten!

Wetenschappelijk bewezen effecten

Dit programma is ontwikkeld door cardiologen, neuro-cardiologen en neurologen van het HeartMath Instituut in Amerika na meer dan 20 jaar grondig wetenschappelijk onderzoek.

De wetenschappelijk bewezen fysieke effecten zijn ondermeer:

N

Krachtiger hart- en zenuwstelsel

N
Significante toename DHEA (welzijnshormoon), significante afname Cortisol (stresshormoon)
N
Verbeterd hartritme, (door cardiologen beschouwd als belangrijkste hedendaagse gezondheidsindicator)
N
Verlaagde bloeddruk
N
Versterkt immuunsysteem
N
Verbeterd geheugen en helderder denkvermogen

Direct effect zichtbaar door biofeedback, meten is immers weten!

De kern van de coaching bestaat uit een aantal technieken waarvan je de fysieke impact direkt teruggekoppeld krijgt middels biofeedback software op je laptop die via een oorsensor de signalen van je hartritme vertaalt naar het beeldscherm. Dit hartritme is bij stress chaotisch en is in de optimale prestatietoestand, in‘flow’, mooi harmonieus ofwel ‘coherent’.

Op deze manier is het effect van de technieken om stress te reguleren voelbaar, zichtbaar en meetbaar. Meten is immers weten!

Je ziet dus direct het effect van je inspanning waardoor je optimaal in staat wordt gesteld om bij te sturen en het gewenste effect re realiseren.
Dit maakt het rendement van dit coachingsprogramma ook meetbaar en inzichtelijk wat positief bijdraagt aan het plezier dat je ondervindt door het programma toe te passen.

De technieken

We functioneren optimaal als ons hart zogezegd ‘coherent’ functioneert. Er is dan evenwicht tussen de zogenaamde sympaticus (‘gaspedaal’) en parasympaticus (‘rem’).

Op het elektrocardiogram op je laptop zie je dan een sinusvormig, gelijkmatig beeld van je hartritme. De ademhaling, de hartslag en de bloeddruk gaan dan ‘in fase’ opereren en het lichaam verjongt en regeneert en je bent dan klaar om zowel lichamelijk als geestelijk een topprestatie neer te zetten.

In dit coachingtraject leer je de technieken om deze coherentie van het hart te genereren als middel tot verhoogde veerkracht en topprestaties. De technieken zijn eenvoudig en direkt toepasbaar voor ondermeer:

 • Neutraliseren van negatieve emoties waardoor aanmaak van schadelijke stresshormonen wordt gestopt
 • Transformeren van negatieve energie in positieve energie
 • Het voorkomen van ‘energie lekken’ die je uitputten gedurende de dag
 • Het genereren van creatieve oplossingen om momentum te verkrijgen in projecten en andere werkzaamheden die aandacht behoeven
 • ‘On demand’ genereren van energie door activeren van positieve gevoelens
  doorbreken van belemmerende patronen
 • effectief luisteren

Referenties

Organisaties als Unilever, Boeing, Hewlett Packard, BP, PWC, EY, Shell, Nationale Politie, Van Lanschot Bankiers, NS, Rabobank, Delta Lloyd, Philips, PSV, AZ en vele anderen zijn reeds in het toepassen van de HeartMath® technieken getraind.

Zoals een topmanager van Unilever het verwoordde:

‘The HeartMath Resilience Advantage program is our preferred vitality and peak performance program, because it is the only program in the market so far that has the Science, the Tools, The Software, The Data and the Results. Our Unilever Research department has investigated the program thoroughly before we recommended it to our Board and because they found the same results as the program promised in advance it was advised to the Board of Unilever.’

Praktische resultaten van het programma

 • Verhoogde veerkracht
 • Méér energie en verhoogde vitaliteit
 • Verhoogde geluksbeleving
 • Verbeterd prestatievermogen
 • Verbeterde emotionele fitness
 • Verbeterde persoonlijke stressregulatie

Duur

Het Werken aan Veerkracht! Coachingstraject bestaat uit 5 sessies van elk 1,5 uur met telkens 3 weken tussen de sessies in waarin de coachee in de praktijk kan oefenen met de geleerde technieken.

Het programma

I

Wetenschappelijke resultaten van dit programma; bewezen case voorbeelden uit de organisatiepraktijk

I
Theoretische achtergrond: autonome zenuwstelsel, hormoonstelsel, bloeddruk, hartslag, hartslagvariabiliteit (hartritme), 3 breinen, coherentie
I
Werkdruk/spanning/stresshantering en prestatie
I

Wetenschappelijk bewezen ‘Heartmath’ technieken:

 • Heart Focused Breathing®:neutraliseren van stress en direkt stoppen van energielekken en negatieve emoties
 • Notice & Ease®: je gewaarworden van onprettige gevoelens en daar ruimte in brengen
 • Freeze-Frame®: probleemoplossingstechniek
 • Quick Coherence®: om in de ‘flow’ te geraken
 • Attitude Reset®: ongewenste, niet produktieve houdingen omzetten naar gewenste, helpende en produktieve houdingen. Bijvoorbeeld: van angst naar zelfvertrouwen.
 • Heart lock-in®: techniek voor opbouwen van krachtige hartconditie als basis voor topprestatie in je werk
I

Trainen op de computer met de infra-rood sensor en biofeedback software ‘Emwave®’ en het meten van de progressie: meten is weten

I

Het bevorderen van een Ideale Prestatie Staat ofwel ‘Flow’

I
De Kracht van het Hier en Nu: Meester zijn van het Moment
I
Gezondheid en topprestatie op fysiek, emotioneel, mentaal en wezenlijk niveau
I
Praktische toepassingen van de Heartmath technieken, in communicatie, brainstormen, conflictmanagement en vergaderen

Vraag een offerte aan

 

Z

Stress meetbaar en voelbaar significant te verlagen

Z

Verzuim te verlagen en een vitale cultuur te creëren